Nieuws

Gender-Based Violence Recovery Centre (GBVRC) ontvangt label van de UNESCO-Leerstoel Seksuele Gezondheid en Mensenrechten.

Parijs, 15 december 2016, 10u30 CETberryjam.ru

Vandaag ontving het Gender-Based Violence Recovery Centre (GBVRC), een centrum voor slachtoffers van seksueel geweld, opgericht door Marleen Temmerman in Kenia, het label van de UNESCO-Leerstoel Seksuele Gezondheid en Mensenrechten. inFOLIO Research Group

Tijdens de persconferentie in Parijs werd het centrum geëerd omdat het in een moeilijke context, seksuele gezondheid en mensenrechten promoot. Het centrum bestaat sinds 2007 en is een samenwerking tussen het International Centre for Reproductive Health Kenya (ICRHK) en het Coast Provincial General ziekenhuis in Mombasa.

In het centrum krijgen slachtoffers van seksueel geweld 7 op 7, de klok rond, gratis bijstand. Ze ontvangen er medische zorgen, psychologische ondersteuning en juridisch advies. Al meer dan 5.000 mensen zijn geholpen, meer dan de helft daarvan is jonger dan 15. Daarenboven organiseert het centrum workshops voor politie, religieuze leiders, beleidsmakers enz., wat ervoor heeft gezorgd dat de manier waarop met seksueel geweld wordt omgegaan in de Keniaanse kustprovincie helemaal is veranderd.    

Met het label hoopt het centrum haar activiteiten in Mombasa, Kilifi and Mtwapa te versterken en andere Afrikaanse landen aan te moedigen, centra te openen naar het GBVRC-model.

Om het centrum te steunen: www.fondsmarleentemmerman.be

Voor getuigenissen: www.icrhk.org/sites/default/files/FacingViolence_0.pdf